Máte doma malého školáka, který projevuje talent na kdejakou činnost kromě tělocviku, a přemýšlíte, zda je nutné, aby dítě opravdu nějaký sport dělalo, i když ho vůbec nebaví?
V dnešní době velká část malých dětí tráví mnoho času s moderními technologiemi. Často díky této činnosti zanedbávají aktivity jiné. V zásadě se dá říct, že je jen na nás, kde pro potomka nastavíme mantinely.
Pakliže máme doma školáka, který je nadaný na umění, miluje tanec či zpěv, zdá se až jako týrání nutit ho do sportu, který nesnáší. Ovšem opak může být pravdou.
děti na kolečkových bruslích
Každé dítě pro správný mentální i fyzický vývoj pohyb potřebuje. Obzvláště v dnešní době, kdy je svět zahlcen moderními technologiemi. Pokud váš prcek dělá nějakou pohybovou aktivitu, po fyzické stránce se mu zlepšuje držení těla, správně se mu vyvíjí svaly a je celkově zlepšována fyzická kondice.
Po mentální stránce se učí vyrovnat se s prohrou i výhrou plus se zdokonaluje ve zdravé soutěživost. Nehledě na to, že sportovci bývají často zdravě žijící lidé, proto můžeme předejít i tomu, aby se dítě chytlo nějaké špatné party (nicméně není to zárukou, záleží i na mnoha dalších okolnostech).
děti hrající fotbal
Co tedy dělat, pokud sport potomka nebaví? Má-li váš potomek nějakého nejlepšího kamaráda, zkuste mu navrhnout, že do sportovního kroužku může docházet s ním. Na tuto variantu dítě často přistoupí, neboť sebou vždy budeme mít někoho, koho zná. Jestliže ani tato varianta nevyjde, je nutné vyzkoušet co nejvíce množných sportů. Pokud dítěti ukážete, že má mnoho variant, je zde velká pravděpodobnost, že jedna z vyzkoušených aktivit jej zaujme. Nezabere-li ani jedna varianta, musí jít příkladem rodiče. Jistě neprohloupíte, pokud si najdete pohybovou aktivitu, kterou můžete dělat spolu s vašim prckem. Pakliže se nezdaří ani tato varianta, vždy si můžete jít společně alespoň kopat na bránu či házet míčem.