Maca peruánská: Vlastnosti a použití této zajímavé rostliny

.

Jde také o přírodní tonikum a přírodní prostředek, který má schopnost pomáhat vytvářet svalovou hmotu. To využívají sportovci.

Jak už z názvu vyplývá, jde o rostlinu původem z Peru. Je to vytrvalá hlíznatá rostlina, která má několik barevně odlišných odrůd. Je to poměrně odolná rostlina, která přežívá i ve skalnatých a na živiny chudých půdách.

tablety1

Vlastnosti rostliny

Z rostliny se používá podzemní část – hlízovitý kořen. Ten je bohatý na živiny a má nízký obsah tuku. Maca je cenným zdrojem minerálů a vitamínů, obsahuje esenciální aminokyseliny, flavonoidy a steroly. Díky těmto složkám je rostlina doslova osvěžující, působí proti únavě, a zlepšuje odolnost organismu proti vnějším vlivům. Doporučuje se lidem, kteří jsou dlouhodobě vystavení stresu a nadměrné fyzické i duševní únavě.

Anabolické schopnosti kořene jsou dané obsahem velkého množství aminokyselin. Obsahuje také nezanedbatelné množství vitamínů. Jde hlavně o vitamíny řady B, vitamín E a vitamín C. Ve vyšším množství obsahuje i některé minerály, především železo, jód, vápník a zinek.

svaly1

V peruánské lidové medicíně se maca peruánská https://www.energiezivota.com/superfoods-superpotraviny/maca-peruanska-umi-upravit-nerovnovahu/používá k řešení problému týkajících se sexuální sféry. Jednou z nejdůležitějších vlastností je podpora plodnosti u mužů i u žen. Rostlina pomáhá také při sexuální disfunkci u obou pohlaví. U mužů zlepšuje pohyblivost spermií a příznivě ovlivňuje jejich množství. U žen zase umí zmírnit problémy v menopauze.

Jak macu konzumovat

Kořen rostliny lze jíst čerstvý nebo sušený ve formě potravinových doplňků. V Peru se konzumuje pražený nebo vařený. Také se suší a drtí na prášek, který se přidává do různých jídel.

.

U nás si jednoduše můžete koupit v obchodech s potravinovými doplňky a zdravou stranou macu zpracovanou do kapslí, tablet, tekutého koncentrátu a prášku.

Pokud získáte čerstvý kořen, v uzavřené a vzduchotěsné nádobě vám v lednici vydrží poměrně dlouhou dobu.

Kdo by se měl konzumaci vyvarovat

Při použití rostliny mohou citlivější jedinci pocítit pálení žáhy bolesti hlavy a nespavost. Proto se doporučuje konzultovat užívání s doktorem. Nedoporučuje se ani lidem s nemocí štítné žlázy, v těhotenství a v období kojení.

.