V mnoha profesích, ale i při nejrůznějších domácích projektech, potřebujeme něco změřit. Ať už se jedná o délku prkna či látky, nebo o rozměr dveří či nábytku. Není tedy divu, že existuje velká spousta zařízení, která tento úkol zastanou.

Samozřejmě se můžeme ptát, zda nestačí klasická pevná měřidla, například pravítko či dříve obvyklý skládací dřevěný metr. Avšak nejenže tyto v mnoha případech nevyhovují, ale ani nejsou těmi nejčastěji používanými.

metr1

Pokud tedy chceme něco změřit, je potřeba vybrat správný typ metru. Zde musíme nejprve zvážit délku daného objektu. Například krátký metr či pravítko je snadné na manipulaci, avšak ke změření větších objektů se příliš nehodí.

Na druhou stranu, pevné dlouhé metry také neexistují. Jistě, dříve byly běžné již zmíněné skládací dřevné, avšak ty byly příliš nepřesné. Stačila totiž jen malá odchylka u narovnání jednotlivých částí, a hned nám vyšel jiný výsledek.

metr2

Proto jej nahradil navinovací metr. Ten má tu výhodu, že může být i hodně dlouhý – máme i ty s délkou pět či deset metrů, ale i více. Avšak to, že jsou navinovací, také znamená, že nutné musí být ohebné. A to může představovat problém. Zde je proto při měření větších objektů nutná práce dvou i více lidí, kteří jej budou pevně držet na obou stranách, případně i uprostřed, aby byl skutečně v rovině.

Avšak ačkoliv je tento typ velmi ohebný, přesto má své limity. Ty poznáme, když potřebujeme změřit nějaký kulatý tvar. Zde se pak uplatní klasický krejčovský metr. Ten totiž použijeme nejen při měření na šaty, ale i pokud potřebujeme znát rozměry nějakých nepravidelných tvarů.

Jak je tedy vidět, možností je hodně. Můžeme si tedy vybrat takový, který bude pro náš účel nejvhodnější. Není tedy divu, že prakticky každá domácnost má hned několik druhů. Nikdy totiž nevíte, který z nich budete potřebovat.