Většina rybářů u nás se pohybuje po březích, kde je klid na příroda. Ovšem když chceme využít celou vodní plochu, tak potřebujeme člun nejlépe s motorem.

S člunem na ryby

Pohyb na vodní hladině

Pod typickým rybářem si představíme člověka, který je na břehu a užívá si tento nádherný koníček. Ovšem na větších vodních plochách jako jsou přehrady, kde se může lovit se nám rázem otvírá větší prostranství. Abychom jej využili naplno, tak se potřebujeme pohybovat na vodní hladině. K tomu si musíme zakoupit vhodný člun, který nás dostane tam, kam zrovna potřebujeme. Dříve se používali klasické, ale dnes na scénu ve velké míře vstoupili nafukovací, protože jsou pohodlné a ve vyfouklém stavu je můžeme vozit klidně v osobním autě.

člun na vodě

Nemusíte se bát ani propíchnutí, protože když k němu opravdu dojde, tak se přesune tlak z jiných komor a plavidlo je stabilní pro bezpečné doplutí k břehu. Materiál, ze kterého se tyto čluny vyrábí je opravdu odolný a pevný, takže má dlouhou životnost a řada z nich odolává i slané vodě. Dovnitř se vyrábí různé typy podlah, přičemž ty pevné jsou protiskluzové, takže snížíme riziko pádu.

Pohonná jednotka

Nejlevnější způsob, jak se se člunem pohybovat je pádlování, což může být příjemná část rybaření. Ovšem zároveň to chce trochu síly a na větších plochách je to docela dřina. Z tohoto důvodu se prodávají motory. Takový lodní motor 5hp má skutečně dost síly na to, aby umožnil svižnou dopravu v člunu. Když si prohlédnete nabídku, tak zjistíte, že je opravdu dost rozsáhlá, takže není problém zvolit ideální motor i pro Váš člun. Je jedno, jestli chcete elektrický nebo spalovací, protože společnost se zaměřuje na oba typy.

rybaření na člunu

U elektrického musím hlídat napětí akumulátoru, kdežto u benzínového stačí mít dostatek paliva. Každý typ má své výhody, takže zvažte, který pro Vás bude nejlepší. Výkon volte podle velikosti a hmotnosti plavidla, přičemž u klasických člunů poskytne i obyčejný motor solidní rychlost. Veškeré parametry jsou vypsány u jednotlivých produktů, takže je snadné si podle nich vybrat vhodný produkt.