V současné době se s umělými i přírodními sladidly, která mají nahradit klasický „nezdravý“ cukr, roztrhnul pytel. Pojďme si tuto novinku představit a zjistit, jak se vlastně vyrábí.

Agáve, z níž se sirup vyrábí, je obrovská subtropická a tropická rostlina, která dnes již roste snad ve všech teplejších částech světa, včetně Středomoří. Dosahuje několika metrů, má rozvětvené květenství, které se objevuje teprve po mnoha letech růstu rostliny na vrcholcích dužinatých listů. Právě z těchto listů se z dřeně získává onen sirup, jehož si cenili již staré indiánské kultury. My jej známe především jako součást alkoholického nápoje oblíbeného po celém světě – tequilu.

summer-3106910_960_720

Agáve sirup je tedy vlastně šťávou sladké chuti, která po naříznutí listů prostě vytéká ven. Obsahuje velké množství fruktózy (ovocný cukr), ale také trochu glukózy a sacharózy. Právě díky vysokému obsahu fruktózy se začala používat při dietách jako sladidlo, protože jeho glykemický index je nízký a zároveň nezvyšuje hladinu cukru tak rychle, jako klasický bílý cukr. Ten naopak svou vysokou hladinou glykemického indexu zvyšuje hladinu cukru v krvi a uvolňuje hormon inzulin, jehož nadměrné množství způsobuje poruchy metabolismu (zejména pak způsobuje diabetes, nadváhu, obezitu, hypertenze a zvýšené množství tuků v krvi.

Pokud jím budete nahradit například med, mějte na paměti, že je až dvojnásobně sladší, proto je nutné snížit obvyklou dávku. Výhodný je také tím, že je prospěšný pro střevní mikroflóru a zajišťuje tak správnou činnost střev. Může za to hormon inulin, který je zároveň probiotikum. Agávový sirup nestimuluje slinivku k produkci inzulinu, takže i v tomto ohledu běžná sladidla převyšuje.

honey-2045580_960_720

Další výhody používání agáve je podpora správné činnosti žlučníku, trávení tuků a také prevence vůči usazování cholesterolu v cévách. Je snadno stravitelný, podporuje metabolismus a jeho funkce. Mezi dietáři je tolik oblíbený, protože stejné sladkosti pokrmů dosáhneme s poloviční dávkou získaných kalorií, což z něj také udělalo jedno z velmi oblíbených přírodních sladidel současnosti.